Πορτ Ρουαγιάλ

Παιχνίδια

02/03/2020

Βάλτε μουσικούλα, φτιάξτε καφέ (ή καλύτερα καμιά πορτοκαλάδα για το ανοσοποιητικό) και δείτε τι παιχνιδάρες χάνατε τόσο καιρό! Με λίγα χρήματα (ακόμα λιγότερα αν τα πάρετε ρεφενέ με το παρεάκι σας) μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες διασκέδασης. Θα ξεκινήσω με τα 5 καλύτερα επιτραπέζια με λιγότερα από 15€, που έχω στη συλλογή μου. Στο επόμενο ποστ θα προσθέσω και  κάποια που έχω κάνει δώρα και άρεσαν πολύ και μερικά πιο κλασικά (OXI Monopoli) που αξίζουν τη μνεία.

1) Πορτ Ρουαγιάλ (2-5 παίκτες/τριες, 30 λεπτά ανά παρτίδα, για 8+)

Τι να πει κανείς γι’αυτό το παιχνίδι… Μας πόρωσε ένα χειμώνα, και μας εισήγαγε στα “καλά” επιτραπέζια παιχνίδια. Πέρα από το γεγονός ότι παίζεται το ίδιο καλά και πορωτικά με 2 και με έως 5 άτομα, έχει ένα από τα πιο έξυπνα χαρακτηριστικά που έχω συναντήσει σε παιχνίδι της κατηγορίας του. Οι κάρτες πέρα από τη βασική τους χρήση όταν είναι από τη μια πλευρά, όταν γυρίζονται ανάποδα λειτουργούν ως “λεφτάκια” του παιχνιδιού (έχει λίγο ανακάτεμα παραπάνω γιατί η στοίβα τελειώνει πιο γρήγορα αλλά κρατάει χαμηλή τιμή σε ένα πολύ καλό παιχνίδι). Παίζει πολύ με την τύχη και το ρίσκο.

2) Σκοτεινές Υποθέσεις (2-4 παίκτες/τριες, 30 λεπτά ανά παρτίδα, για 14+)

Το πρώτο από τα ποιοτικά επιτραπέζια που αγόρασα για μένα, με ένα φανταστικό κουτί που θυμίζει βιβλίο μυστηρίου και που οδήγησε μετά από κάποιο καιρό στο να πάρω και το δεύτερο της σειράς. Το κουτί παραμένει εξαιρετικό, ειδικά αν σκεφτείτε το χαμηλό κόστος του. Η ιστορία του πρώτου βασίζεται στην υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη ενώ του δεύτερου στο βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε “οι φόνοι της οδού Μόργκ”.  Είναι καρτοπαίχνιδα για όσους αρέσκονται στα παιχνίδια αυτού του τύπου με θέμα που δεν επηρεάζει το παιχνίδι άμεσα. Στο δεύτερο αλλάζει λίγο ο τρόπος παιξίματος και δίνεται έμφαση στο παιχνίδι σε ομάδες των 2 ατόμων. Δε θέλουν πολλή σκέψη και παίζονται ευχάριστα αφήνοντας λίγο χώρο και για στρατηγική. (Προσοχή! Στο 2ο της σειράς έχει γίνει στην ελληνική μετάφραση τυπογραφικό στην κάρτα Έντγκαρ Άλαν Πόε. Αντί να μπει πάνω δεξιά το σχεδιάκι με το μεγεθυντικό φακό που δηλώνει πως είναι στοιχείο, έβαλαν το σφυράκι, αν το λάβετε υπ’όψη δεν επηρεάζει το παιχνίδι.)

3) Μαγικοί Αριθμοί, πιο γνωστό ως Wizard (3-5 παίκτες/τριες – στο κουτί λέει έως 6 αλλά μάλλον είναι τυπογραφικό-, 45 λεπτά ανά παρτίδα, από 10+)

Πρώτο παιχνίδι, Πάσχα στο χωριό οικογενειακά και μεταμεσονύκτια. Λιώσαμε στο γέλιο, θες γιατί νομίζαμε πως είχαμε την καλύτερη κάρτα και είχαμε τη χειρότερη (μοιάζουν λίγο :P) θες γιατί βριζόμασταν όταν χάναμε, περάσαμε πολύ πολύ καλά. Βασικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις το καλύτερο φύλλο στο χέρι σου αλλά να προβλέψεις αν θα πας καλά ή όχι με αυτό το φύλλο. (Ίσως το πιο οικονομικό από αυτά της πεντάδας με κόστος λιγότερο από 10€.)

4) Το νησί των πειρατών (2-5 παίκτες/τριες, 30 λεπτά ανά παρτίδα, 8+) 

Μάλλον το πρώτο παιχνίδι που αγόρασα second hand, πολύ καλό για χαλαρή φάση, είναι κυρίως παιχνίδι με ζάρια οι κάρτες είναι συμπληρωματικές, παίζεται εύκολα και έχει επιλογές ρίσκου και φυσικά τύχης. Πέραν του ότι μεταφέρεται πολύ εύκολα (όπως όλα της 5άδας) δε χρειάζεται καν χώρο να απλωθούν κάρτες καθώς και μέσα στο κουτί μπορείτε να ρίχνετε τα ζάρια -παίζεται και σε καράβι ΑΝΕΤΑ). Η διαφορά στα δύο κουτιά έχει να κάνει μόνο με την εικονογράφηση. Το δεύτερο είναι πιο πιθανό να το βρείτε ως πιο καινούριο.

5) Το κόλπο (3-6 παίκτες/τριες, 15 λεπτά ανά παρτίδα, 12+)

Δε θυμάμαι πως και πότε το απέκτησα, το έχω συνδυάσει με οικογενειακές ξαδερφοσυναθροίσεις και είμαι πολύ κακή σε αυτό. Καθαρό παιχνίδι μπλόφας, γρήγορο και επιθετικό. Μην περιμένετε τίποτα ιδιαίτερο από κουτί και περιεχόμενα έχει κάτι “λεφτάκια” και τις κάρτες των χαρακτήρων με τις ιδιότητές τους. Σε αυτούς/ες που κέρδιζαν άρεσε, εγώ που δεν έχω σταυρώσει παιχνίδι δεν τρελαίνομαι…

Και κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος για τα φοβερά και τρομερά επιτραπέζια που είναι εύκολο να τα μάθεις και εύκολο να παιχτούν σχεδόν με κάθε παρέα.

PRO tip1: Για να κάνω τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, σε περίπτωση που δεν έχετε αυτό το ένα άτομο που θα διαβάζει τις οδηγίες σε κάθε νέο επιτραπέζιο και θα σας τις εξηγεί, για όλα υπάρχουν βίντεο στα ελληνικά με οδηγίες, αν και καλό είναι να ρίξετε και στις οδηγίες του κουτιού μια ματιά.

PRO tip2: Μιας και αν ταιριάξουν στην παρέα σας τα παραπάνω θα “καείτε” μαζί τους, αν σας περισσεύουν 2-3€ καλό θα είναι να βάλετε σε ζελατινούλες τις κάρτες (έχει και φτηνές και πιο ακριβές) ειδικά αν είστε σαν κι εμάς που θα γουρλώσει το μάτι μας αν δούμε να πιάνει κάποιος/α τις κάρτες με το χέρι που έτρωγε πατατάκια πριν λίγο!

υ.γ. Γράφοντας τα παραπάνω, συνειδητοποίησα πως αυτό που προσφέρουν τα παιχνίδια αυτά είναι να μας φέρνουν πιο κοντά με τους ανθρώπους και να μας χαρίζουν κοινές και όμορφες αναμνήσεις. Κρατήστε τα, χαρίστε τα, κάντε ό,τι σας βολεύει και περάστε καλά!

 

Αρθρογράφος: FatamorgAnna

Πρόσφατα Άρθρα