perses

Πολιτισμός

10/08/2020

Το Εθνικό Θέατρο με την στήριξη της περιφέρειας Αττικής, το “ιδιόρρυθμο” αυτό καλοκαίρι, έχει ανεβάσει την τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου. Οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα σε κατά τόπους σημεία στην Ελλάδα. Η πρεμιέρα της παράστασης ήταν διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή για τους κατοίκους του εξωτερικού κατα τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με το κείμενο και την εν λόγω μεταφορά, η αφήγηση μας ταξιδεύει στα «Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών,  οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί  φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για τον στρατό τους που επιχειρεί εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής αποστολής» […]

Για περισσότερα στον σύνδεσμο:

https://www.n-t.gr/el/events/The_Persians

Σχόλια και εντυπώσεις:

Δειλά, θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι η θεατρική παράσταση «Πέρσες» ήταν μια θετική έκπληξη και σίγουρα ένα πολύ ωραίο θέαμα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Ωστόσο, χωρίς εμπειρία και τριβή σε ανάλογες παραστάσεις με κείμενο βασισμένο στην αρχαία τραγωδία, η εν λόγω παράσταση, προκάλεσε το ενδιαφέρον και την προσοχή με έναν απαράμιλλο τρόπο. Αυτό, δύσκολο κατ’εμε, δεδομένου ότι η εμπειρία μου μικρή όπως τόνισα σε εν λόγω κείμενα και ακόμη περισσότερο σε θεατρικές απεικονίσεις αυτών. Παρα ταύτα, το βαρύ και θλιπτικό ύφος που περιβάλει την αρχαία τραγωδία και σε έναν τόνο υψηλότερο σε αυτό το κείμενο, όπως διαβάζει κάποιος και από την περιγραφή, δεν έκανε την παράσταση δυσάρεστη. Αντίθετα, το στιβαρό προφίλ καθώς και ο καθηλωτικός τρόπος αναπαράστασης σε συνδυασμό με το εξαιρετικό στα 2/3 acting στο συνόλου του θίασου, δημιούργησαν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και έδωσαν ένα ενδιαφέρον βάθος σε αυτή την αφήγηση με ένα ιδιόρρυθμο και όχι ιδιαίτερα στυλιζαρισμένο αλλά ένα πιο ελεύθερο ύφος αναπαράστασης. Εξαιρετική στον ρόλο της και συναρπαστική η Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της «Βασίλισσας Αττόσας», τραβάει το κουπί μαζί με τους “γέροντες” και τους ΦΟΒΕΡΟΥΣ έναν προς έναν ηθοποιούς που σηκώνουν το σύνολο των ρόλων αυτών καθώς και του διαύλου της μεταφοράς στην αφήγηση. Χλιαρή ή λιγότερο εντυπωσιακή ή πιο λίγο εκφραστική, η μεταφορά του Νίκου Καραθάνου μέσα στον ρόλο του νεκρού «Δαρείου».  Δευτερεύοντος, η σκηνοθεσία και κυρίως η σκηνογραφία-χορογραφία(Κωνσταντίνος Ρήγος), αποκαθήλωσαν και σκανδάλισαν με σκέψεις και υλικό το μυαλό μου, για την μετα παράσταση εμπειρία, στο πανέμορφο και «κρυμμένο» διαμάντι-αμφιθέατρο του Αττικού Άλσους.

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε τέλη του προηγούμενου μήνα και συνεχίζει με παραστάσεις  μέχρι και της 13/8(Ελεύθερη είσοδος- με επίδειξη ηλεκτρονικού εισιτηρίου) και έπειτα με την περιοδεία να συνεχίζει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων(26/8) και Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας(30/8).

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον σύνδεσμο του εθνικού θεάτρου:

https://www.n-t.gr/el/events/The_Persians

Επίσης μπορείτε να δείτε το promo video της παράστασης :

YouTube video

Συντελεστές:

Μετάφραση-μετρική διδασκαλία: Θ.Κ. Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου

Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Βοηθός φωτίστριας: Μαριέττα Παυλάκη

Βοηθοί χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδου, Άγγελος Παναγόπουλος

 

Ηθοποιοί:

Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Μαυρίδης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.


Πρόσφατα Άρθρα