Contagion-Jude-Law

Κινηματογράφος

03/03/2020

Η ποπ κουλτούρα έχει ασχοληθεί επανειλημμένος με ιστορίες που αφορούν την εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Αιτία στο κατασκευασμένος γεγονός που βρίσκεται στον πυρήνα των ιστοριών, τέτοιων ταινιών, αποτελεί, τι άλλο από μία θανατηφόρα πανδημία. Κάτωθι, επισημάνουμε 5 ταινίες από το παρελθόν, που υπεισέρχονται στην θεματική αυτή.

Inferno (2016)

Ο πρωταγωνιστής των βιβλίων και των αντίστοιχων ταινιών, Ρόμπερτ Λάνγκτον(Tom Hanks), ξυπνά για άλλη μια φορά λίγο πριν σημάνει η καμπάνα του κίνδυνου. Στην ταινία, ο καθηγητής εμφανίζεται απροσδόκητα και τυχαία για άλλη μια φορά σε ένα μέρος που δεν γνωρίζει εκ πρώτης όψεως, την Φλωρεντία εν προκειμένη. Στην συνέχεια, άλλα ταξίδια στην Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον «εχθρό». Ψάχνοντας τα κομμάτια για να λύσει το πάζλ μυστηρίου σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την γιατρό Σιένα Μπρούκς, προσπαθεί να βρει μέσα από ερμηνεία έργων όπως η κόλαση του Δάντη αλλά και από την Μαλθουσιανή παγίδα, την συνωμοσία που αναπτύσσεται μέσα από μία ομάδα ανθρώπινων που σκοπό έχει να μεταδώσει έναν θανατηφόρο ιό σε όλη την ανθρωπότητα. Το βασικό cast, συμπληρώνουν οι Omar Sy, Felicity Jones κ.α. Κάπως μπαναλ, ντετερμινιστική και ολίγον βαρετή για περιπέτεια. Ωστόσο, η ιστορική σύνδεση και το μυστήριο που είναι διάπλατο στο έργο που βασίζεται η ταινία ίσως αξίζουν ένα δίωρο από την προσοχή σας.

YouTube video

I am Legend (2007)

Ο Ρομπερτ Νέβιλ(Will Smith), επιστήμονας, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο, στο οποίο το ανθρώπινο είδος έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ο ίδιος ζει έναν αγώνας επιβίωσης, μέσα από την επιθετική και βίαια πραγματικότητα. Ο ιός έχει εξαπλωθεί στο παρελθόν στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα αυτοί να μετατραπούν σε ένα μεταλλαγμένο είδος με βίαια και παραμορφωμένα χαρακτηριστικά, χωρίς συνείδηση (κάτι σαν ζόμπι). Αναζητώντας τροφή στο κυνήγι της επιβίωσης χωρίς να κολλήσει τον ”ιό” παράλληλα, επιδιώκει να προστατευτεί αφενός από τον ιό αλλά και να βρει το φάρμακο που θα επαναφέρει τους μεταλλαγμένους αυτούς ανθρώπους, απαλλάσσοντας τους από αυτόν. Διαρκή ένταση με κάποια ίσως αχρείαστα flashback(δεδομένου ότι η αισθητική και η σκηνοθεσία καλύπτουν με την φαντασία μας άδηλα το backstory), αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον δράμα και ιστορία που συμπεριλαμβάνει πολλά σημαινόμενα σε ένα ευρύ όπως αναπτύσσεται σεναριακό πλαίσιο.

YouTube video

Contagion(2011)

Όταν ένα παγκόσμιος ιός εξαπλώνεται, μέλη από διάφορες οργανώσεις και παγκόσμιους φορείς, προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο κλειδί που θα κλείσει το κουτί της Πανδώρας. Φόβος, τρόμος και απόγνωση για κάτι το άγνωστο, όταν το δράμα και η ένταση συναντά την καθημερινότητα. Γιατροί, ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύση στον θανατηφόρο ιό.

Όσον αφορά την πλοκή, η Γκουινέθ Πάλτροου στον ρόλο της Beth Emhoff συναντά τον πρώην της, μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ. Μετά από την ερωτική παλινδρόμηση, λίγο αργότερα, η ίδια αρρωσταίνει. Ωστόσο, έχει ήδη συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους και έχει μεταδώσει τον ιό.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο και Μάριον Κοτιγιάρ.

YouTube video

28 DAYS LATER (2002)

Σε ένα άδειo και έρημο Λονδίνο ο πρωταγωνιστής (Cillian Murphy), ξυπνά μετά από κώμα στο οποίο είχει πέσει. Σιγά σιγά, μέσα από γεγονότα, ο Jim(Cillian Murphy) προσπαθεί να συνδέσει καταστάσεις και να ανακαλύψει τι συνέβη. Σύντομα όμως ο Jim, θα αντιληφθεί ότι ένας μεταδοτικός ιός έχει προσβάλει το ανθρώπινος είδος, με αποτέλεσμα να μετατρέπει τον άνθρωπο σε κτήνος. Επιβιώσαντες, προσπαθούν να συνθέσουν μια ομάδα, η οποία θα προσπαθήσει να βρει ένα μέρος ώστε να μετοικήσουν.

Η ταινία κινείται στο όριο δράματος, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Το 2007 βγήκε το sequel της ταινίας με τίτλο 28 βδομάδες μετά(28 Weeks Later). Στην πρώτη ταινία πρωταγωνιστούν επίσης Ναόμι Χάρις, Κόλιν Έκλεστον, Μπρένταν Γκλίζον.

YouTube video

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ- World War Z(2013)

Ταινία τρόμου, μπορεί και όχι, το World War Z του Μαρκ Φόστερ(σε σκηνοθεσία) και Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν(στο σενάριο), απασχολεί στην θεματολογία του, τι άλλο, από μία θανατηφόρα πανδημία. Εκεί ένα υπάλληλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν(Μπράντ Πίτ), προσπαθεί να μεσολαβήσει και να αναζητήσει παγκόσμια, τα πρόσωπα που θα τον βοηθήσουν για να βρει την θεραπεία για την ασθένεια, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι.

Ένταση, ωραίες σκηνές και αισθητική στην εικονογραφία, συνθέτουν μέρος του κάδρου σε άλλη μία ταινία που απασχολεί, με κεντρικό θέμα έναν παγκόσμιο ιό. Συμπρωταγωνιστούν, ο Μάθιου Φοξ, η Μιρέιγ Ίνος και ο Ντάνιελα Κέρτεζ.

YouTube video

Πρόσφατα Άρθρα