foundation

Πολιτισμός

16/11/2021

H apple tv αρχίζει να μπαίνει δυναμικά στο χώρο των σειρών. Ωστόσο, είναι ικανό το Foundation να την βάλει στον δυνατά στο χάρτη του tv streaming;

Το project των Josh Friedman και David S. Goyer αποτελείται από δέκα επεισόδια. Την Παρασκευή ρίχνει αυλαία με το τελευταίο εξ αυτών.

Η σειρά επιστημονικής φαντασίας γυρίστηκε στην Ιρλανδία και το budget ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια και βασίζεται στην ομώνυμο σειρά βιβλίων του Isaac Asimov.

Λίγα λόγια για το πλοκή:

Ενα αυτοκρατορικό καθεστώς, ανώτερο τεχνολογικά, ελέγχει τα πάντα με μοναδικό στόχο την διαιώνιση της εξουσίας τους μέσα από την κλωνοποίηση και την ισχυρή βιοτεχνολογία, ζώντας κατά κάποιο τρόπο αιώνια. Τρία αδέρφια μεταξύ των οποίων και ο Lee Pace (Βασιλιάς των elf στα Hobbit) στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ζουν σε μια διαφορετική πραγματικότητα, μακριά από την φτώχεια, την ανέχεια και όλα τα προβλήματα που απασχολούν το θεμέλιο το οποίο αποτελεί έναν τεχνολογικά ανεπτυγμένο πλανήτη ο οποίος ελέγχει και εξουσιάζει όλο τον γαλαξία. Όλα αυτά όμως, θα ανατραπούν μέσα από μια απρόσμενη πρόβλεψη η οποία θα ταράξει την ισορροπία. Ο καθηγητής Hari Seldon (Jaret Harris) μέσα από μαθηματικούς υπολογισμούς προμηνύει ότι το θεμέλιο θα καταρρεύσει στο άμεσο μέλλον. Η αυτοκρατορία και ο βασιλιάς Cleon, θεωρεί ότι μία τέτοια πρόβλεψη είναι εκτός πραγματικότητας και αποτελεί μια πρόβλεψη που στοχεύει στην ρήξη της εμπιστοσύνης προς την αυτοκρατορία. Αυτό, σε συνάρτηση με την έλευση της Gaal Dornick(Lou Llobell), μια ιδιοφυής κοπέλας από τον πλανήτη Synnax η οποία είχε κερδίσει έναν μαθηματικό διαγωνισμό και παράλληλα μία υποτροφία στο πλανήτη Θεμέλιο, θα οδηγήσει με τον καθηγητή μαζί με ένα πλήθος ατόμων σε μία εξορία, όπου στο μεσοδιάστημα θα μεσολαβήσουν τρομακτικά γεγονότα που θα αλλάξουν την μοίρα της αυτοκρατορίας και του Γαλαξία.

Γιατί όμως να δεις το Foundation:

1.Θυμίζει μια μίξη Dune και Star Wars
Αν σου αρέσει η δράση, επιστημονική φαντασία, τα διαστημόπλοια αλλά και το διάχυτο μεταφυσικό μυστήριο σε συνάρτηση με ένα πολύπλοκο περιβάλλον πολλών πολιτισμών και πλανητών: το Foundation θα σε συναρπάσει. Όπλα από την γήινη αρχαιότητα αλλά και σύγχρονες φανταστικές τεχνολογίες οπλισμού, μας παρουσιάζουν μία ενδιαφέρουσα μίξη που ακροβατεί στο παραδοσιακό και στο επιστημονικά μεταμοντέρνο.

2.Η επιστήμη η πολιτική και η θρησκεία
Ίντριγκες, διαπλοκή, αυταρχισμός και μια επιστήμη που χρησιμοποιείται στην πιο επιθετική της εκδοχή αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της σειράς. Επιπλέον,  καταφέρνει να αντιτάξει με έναν δημιουργικά περίεργο τρόπο την θρησκεία-η οποία παρουσιάζεται σε πολλές μορφές και αντιτάσσεται στην κατασκευασμένη «ηθική» της επιστήμης και της πολιτικής του Foundation.

3.Η Γη σε σχέση με τον Γαλαξία

Σε ένα δυστοπικό γαλαξία, η Γη αποτελεί ένα μικρό πλανήτη που κάποτε ζούσαν οι άνθρωποι και μέσα από αυτήν δημιούργησαν ισχυρότερες και πιο μακρινές αποικίες σε άλλους πλανήτες. Το μέλλον στην σειρά φαντάζει μακριά από το σήμερα και την ρεαλιστική πραγματικότητα. Η σειρά κρατά μεταφυσικές ή θεολογικές αλλά και μεταπολιτισμικές αξίες που τις μεταφέρει και τις προσαρμόζει στους διάφορους πλανήτες ή πολιτισμούς που παρουσιάζει. Εντούτοις, το σημαντικό είναι ότι δημιουργεί μια μυθολογία της γαλαξιακής κατασκευασμένης ιστορίας, δίνοντας μας τροφή για σκέψη σε ένα περιβάλλον ενδεχομενικής μελλοντικής πραγματικότητας.

4.Παράλληλες ιστορίες
Ένα σημαντικό κομμάτι της σειράς είναι οι παράλληλες ιστορίες. Αυτές περιλαμβάνουν ρομαντικά στόρι, μικρές ιστορίες που αφορούν το παρελθόν των πρωταγωνιστών αλλά και νέους χαρακτήρες οι οποίοι εισβάλουν αναπάντεχα και δημιουργούν το δικό τους μικρο-περιβάλλον το οποίο μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή την ροή της αφήγησης.

 

*Η σειρά έχει ανανεωθεί ήδη για δεύτερη season


Πρόσφατα Άρθρα