Μουσική

28/10/2020

Είναι ένα ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα που εμφανίστηκε κατά την περίοδο του μονοπωλιακού σταδίου της κεφαλαιοκρατίας, της γενικής κρίσης της, και εκφράζει τα συμφέροντα των πιο αντιδραστικών και επιθετικών δυνάμεων της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης, ιδιαίτερα σε συνθήκες δομικής κρίσης και πολέμου. Όπως έδειξε η εμπειρία του 20ου αι., ο φασισμός στην εξουσία είναι μια τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών δυνάμεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που ασκείται με σκοπό τη συντριβή του επαναστατικού εργατικού κινήματος και κάθε μορφής λαϊκού κινήματος για την διατήρηση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φασισμού υπήρξαν: η συστηματική προσφυγή σε ακραίες μορφές βίας για την καθυπόταξη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, ο επιθετικός ακραίος αντικομμουνισμός – αντισοβιετισμός, ο σωβινισμός, ο ρατσισμός, η ευρεία χρήση κρατικομονοπωλιακών μεθόδων ρύθμισης της οικονομίας, ο αυστηρότατος έλεγχος όλων των εκδηλώσεων της κοινωνικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων, η ικανότητα (μέσω εθνικιστικής και κοινωνικής δημαγωγίας), να κινητοποιεί και να δραστηριοποιεί πολιτικά ένα τμήμα του πληθυσμού υπέρ των συμφερόντων του εκμεταλλευτικού συστήματος (μαζική βάση του φασισμού αποτελούν κυρίως χρεοκοπημένα ή απειλούμενα με χρεοκοπία μεσαία στρώματα της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας, αλλά και εξαθλιωμένα στοιχεία της εργατικής τάξης). Η εξωτερική πολιτική του φασισμού επικεντρώνεται σε εγχειρήματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, κατακτήσεων, αποικιοκρατίας, πραξικοπημάτων και αρπαγών.

To 1923 εκδηλώθηκε στο Μόναχο το λεγόμενο «πραξικόπημα της μπυραρίας». Ο Χίτλερ συνελήφθη αλλά παρότι οι νόμοι της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαϊμάρης προέβλεπαν ακόμα και την ποινή του θανάτου για το έγκλημά του, έμεινε στη φυλακή – σε υπερπολυτελές κελί – μόλις 8 μήνες, πλήρωσε 500 μάρκα πρόστιμο, και αφέθηκε ελεύθερος. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού είχε αξιοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαιμάρης, ο Χίτλερ διορίστηκε Καγκελάριος.

Πριν φτάσουμε στην «4η Αυγούστου» και στην κήρυξη της φασιστικής μεταξικής δικτατορίας είχε προηγηθεί η 16η Απρίλη του 1936. Τότε τα δυο μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό κόμμα και το κόμμα των Φιλελευθέρων συνέπραξαν. Εφαρμόζοντας όλους τους τύπους της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας διόρισαν πρωθυπουργό τον φασίστα Μεταξά που δεν διέθετε στη Βουλή παρά μόλις 7 βουλευτές. Κάπως έτσι οικοδομήθηκε το κράτος της «4ης Αυγούστου» που ο ίδιος ο Μεταξάς το περιγράφει στα ημερολόγιά του ως εξής:

«Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό…».

Οι ΗΠΑ ήταν ένα ρατσιστικό αστυνομευόμενο κράτος που ενδυνάμωσε εκατομμύρια υπέρμαχους της λευκής υπεροχής/αυτόκλητους τιμωρούς, και χρησίμευσε ως πρότυπο για τα φασιστικά κινήματα στην Ευρώπη. «Με την άρνηση να εισέλθουν οι μετανάστες […] εάν βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας», έγραψε ο Χίτλερ με θαυμασμό για τις ΗΠΑ στο Ο Αγών Μου, «και αποκλείοντας ορισμένες φυλές από το δικαίωμα να πολιτογραφηθούν ως πολίτες, αυτοί [οι Αμερικανοί] έχουν αρχίσει να εισάγουν αρχές παρόμοιες με εκείνες στις οποίες θέλουμε να βασίσουμε το Λαϊκό Κράτος».

Η Αμερική χρησίμευσε ως το πρωτότυπο για τους Ναζί, επειδή ήταν ευρέως κατανοητό ότι βρισκόταν στην αιχμή της ρατσιστικής και ευγονικής πολιτικής δεινότητας όσον αφορά τη μετανάστευση, την υπηκοότητα δεύτερης κατηγορίας και την επιμειξία. Το Πρωσσικό Μνημόνιο του 1933, το οποίο σκιαγράφησε το νομικό πρόγραμμα των Ναζί, επικαλούνταν συγκεκριμένα τον Τζιμ Κρόου, και το Εθνικό Σοσιαλιστικό Εγχειρίδιο Νόμου και Νομοθεσίας ολοκλήρωνε το κεφάλαιο του για την οικοδόμηση ενός φυλετικού κράτους αναγνωρίζοντας ότι η Αμερική ήταν η χώρα που είχε αναγνωρίσει θεμελιωδώς τις αλήθειες του ρατσισμού και είχε λάβει τα πρώτα απαραίτητα βήματα προς ένα φυλετικό κράτος που θα εκπληρούσε η ναζιστική Γερμανία.

Η Αμερικανική Λεγεώνα, για παράδειγμα, καλούσε τακτικά τον Μουσολίνι στα συνέδριά της, και ένας από τους πρώτους διοικητές της έχει δηλώσει στο αρχείο: «Μην ξεχνάτε πως ότι είναι οι Φασίστες στην Ιταλία, είναι η Αμερικανική Λεγεώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες».


Πρόσφατα Άρθρα