Μουσική

30/09/2020

Από την άποψη της επιστημολογίας, ο κανόνας από το νόμο, διαφέρουν μόνο σε ένα πράγμα. Ο κανόνας περνάει τον έλεγχο διαψευσιμότητας-επαληθευσιμότητας δια των εξαιρέσεων που τον διέπουν. Ο νόμος από την άλλη, επιβεβαιώνει τον ίδιο του το εαυτό. Δεν έχει εξαιρέσεις.

«Ο φασισμός – αναφέρει ο Ρ. Π. Ντατ στο βιβλίο του «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» – αποτελεί αποκλειστικά μεθοδολογική τακτική του χρηματιστικού κεφαλαίου -όπως ακριβώς η υποστήριξη όλων των μορφών δημοκρατίας και των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων ήταν επίσης μια μεθοδολογική τακτική, η οποία στήριζε με την ίδια ετοιμότητα πότε τη μια, πότε την άλλη, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες- ώστε να ηττηθεί η προλεταριακή επανάσταση, να διασπαστεί ο εκμεταλλευόμενος πληθυσμός και συνεπώς να διατηρήσει ο καπιταλισμός την κυριαρχία του» (σελ. 246 – 247).

Ο Κέυνς, εισφέρει στην οικονομική επιστήμη τη συζήτηση περί αναπαραγωγής και διεύρυνσης της ζήτησης. Δύο σχολές κρατικού παρεμβατισμού. 1) Φασισμός. Μουσολίνι-λαϊκό κίνημα που παρασύρει μικροαστικές μάζες. Ιδεολογία και πρακτική στη συντεχνιακή αντίληψη της κοινωνίας (κορπορατισμός). Με στοιχεία νεο εγελιανού. Στην αντίληψη του Χέγκελ περί οντότητας στο σχήμα του κράτους. Η κοινωνία είναι το κράτος. Νόμος και τάξη. Ισχύς με πυγμή. Οι συντεχνίες είναι τάξεις που έχουν προδιαγεγραμμένη θέση στο όλο της κοινωνίας. Όλοι αυτοί συνεργάζονται για την ευημερία του “όλου”.  Ενοποιούνται οι συντεχνίες, άρα ο εργάτης δεν μπορεί να διεκδικήσει. Προέρχεται από τους Ιταλούς και μετακινείται σε ναζί και Φράνκο. Είχαν σκοπό να εξαλειφθεί η αντίσταση στη μονοκρατορία του κεφαλαίου. Αναπτύχθηκε μυστικιστική σχέση με το Φύρερ. Το παρακράτος γίνεται κράτος. Πλήρης και ανεξέλεγκτη δράση του κεφαλαίου, μέσω καταναγκασμού. Στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και συντονισμός στην πολεμική βιομηχανία. 

2) Συγκεντροποίηση της παραγωγής σε ΗΠΑ και μετά το β’ παγκόσμιο πολέμο. Κρατικός μονοπωλιακός καπιταλισμός. Μέσω των δημοσιονομικών, της χρήσης των πόρων από τους φόρους, και τους δασμούς, αναδιανέμονται πόροι με τη μορφή επιδομάτων για να κατευνάσει το εργατικό κίνημα για να μην ανατρέψει το καθεστώς.


Πρόσφατα Άρθρα