conspiracy-theory.png-780x470

All About Youth

29/04/2020

Φίλες και φίλοι, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις και τις κοσμοϊστορικές στιγμές τις οποίες βιώνει η ανθρωπότητα αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας. Πραγματικά, είναι αδύνατο να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις ακούσει για αυτές (π.χ. ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στο φεγγάρι, ο Χίτλερ ζει κάπου στην Λατινική Αμερική, οι εξωγήινοι μας δημιούργησαν κλπ). Ευτυχώς, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων αντιμετωπίζει τις εν λόγω θεωρίες όπως πραγματικά τους αξίζει: χλευάζοντας τες και στέλνοντας τις στο περιθώριο της ανθρώπινης σκέψης μαζί με όλους εκείνους που τις δημιουργούν. Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να τις υποστηρίζουν με έναν ιδιαίτερα πομπώδη τρόπο. Ας αναλύσουμε λοιπόν τέσσερα επιχειρήματα του γιατί συμβαίνει αυτό.

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

1: Δημιουργούν έντονες αντιπαραθέσεις

Όπως ανέφερα και στον πρόλογο, είναι σε θέση να διαμορφώσουν είτε ακραίους υποστηρικτές, είτε ακραίους πολέμιους. Αυτό μόνο καθιστά τους συνωμοσιολόγους ιδιαίτερα δημοφιλής. Το ότι οι θεωρίες τους δηλαδή είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένταση ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις αν μη τι άλλο μόνο ζημία δεν τους προκαλεί.

2: Ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα

Αν αναζητήσει κάποιος τις διάφορες ιστοσελίδες, βίντεο ή μελετήσει βιβλία συνωμοσιολογικού χαρακτήρα θα διαπιστώσει κανείς ότι πραγματεύονται τόσο πολλά και άσχετα μεταξύ τους γεγονότα που ίσως πράγματι σε ένα πολύ μικρό βαθμό σε κάποια από αυτά ίσως μέλλον επιβεβαιωθούν. Το γεγονός αυτό δεν τις καθιστά σίγουρα επιστημονικές και αληθείς το αντίθετο μάλιστα, περισσότερο θυμίζουν τακτικές μέντιουμ ή αστρολόγων οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους προφήτες μόνο και μόνο επειδή κατόρθωσαν να πετύχουν κατά τύχη μια πρόβλεψη στις χίλιες.

3: Βαφτίζουν ως συνωμοσία το οτιδήποτε

Πόσες φόρες έχετε ακούσει τους συνωμοσιολόγους να κάνουν αναφορά σε διάφορα κέντρα τα οποία παρακολουθούν και εποπτεύουν την ζωή μας μέσα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή τον κινητών τηλεφώνων κλπ; Πολλές σίγουρα. Αλλά εγώ θα σας ένα άλλο ερώτημα: έχουν ποτέ αρνηθεί οι κυβερνήσεις των κρατών ότι αυτό συμβαίνει; Συνήθως, μάλιστα αιτιολογούν αυτές τις πρακτικές στα πλαίσια της διατήρησής κοινωνικής συνοχής ή της αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών. Επομένως, ποιο ακριβώς είναι το ψέμα και η συνωμοσία που ξεσκεπάζουν οι συνωμοσιολόγοι;

4: Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να τους υποστηρίξεις

Μας λένε οι συνωμοσιολόγοι: δεν μπορείς να γνωρίζεις αν ο άνθρωπος έχει κατακτήσει πράγματι την σελήνη γιατί εσύ προσωπικά δεν πήγες ποτέ. Το συγκεκριμένο σόφισμα αγγίζει τα όρια της παράνοιας και χρησιμοποιείται παντού και πάντα σε όλα τα είδη που αφορούν θεωρίες συνωμοσίας.Πρώτον, όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι σε θέση να κατακτήσουν μόνοι τους όλοι την ανθρώπινη γνώση. Σε αντίθεση με τον συνωμοσιολόγο ο μέσος κοινός άνθρωπος δεν θεωρεί ντροπή το να αποδέχεται πράγματα τα οποία ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει γιατί πολύ απλά γνωρίζει ότι τόσο ο εγκέφαλος του, όσο και το προσδόκιμο ζωής του καθιστά κάτι τέτοιο ανέφικτο. Δεύτερον, σύμφωνα με την παραπάνω λογική ούτε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς έχουμε παραβρεθεί ποτέ, αρά δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται εκεί μέσα και ούτε γιατροί είμαστε για να καταλάβουμε και πολλά. Ίσως να εμπεριέχουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που δεν γνωρίζουμε αυτές οι εγχειρήσεις και μπορεί πού ξέρεις να είναι προτιμότερο να περιμένεις μήπως τελικά καταφέρει να ιαθεί από μόνη της η καρδιά σου; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Συνοψίζοντας, θεωρώ την αρχή της αμφισβήτησης ως τον θεμέλιο λίθο ανάπτυξης του ανθρώπινο πολιτισμού. Η αιτία λοιπόν για την οποία η συνωμοσιολόγοι δεν αξίζουν δεκάρα, είναι ο κομπογιανιτισμός με τον οποίο δηλητηριάζουν την ανθρώπινη αμφισβήτηση. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν νοιάζονται για την αλήθεια αλλά προαιρετικός σκοπός τους είναι να βυθιστούν οι άνθρωποι στην άγνοια και στην αμάθεια. Οι ίδιοι εξάλλου δεν δίνουν κανένα εφόδιο και καμία μέθοδο, έστω και σε φιλοσοφικό επίπεδο αναγνώρισης της αλήθειας και της αντικειμενικής πραγματικότητας.Τέλος, όπως είχε αναφέρει και ο Νίτσε: η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα και όχι το αντίθετο.

Αρθρογράφος: Παναγιώτης Μέτσης

Πρόσφατα Άρθρα